10.07.2012

Povestea unui creion

de Coelho Paulo

Copilul îşi privea bunicul scriind o scrisoare:
La un moment dat, intrebă:
- Scrii o poveste care ni s-a întâmplat nouă, nu-i aşa? Sau poate o poveste despre mine?
Bunicul se opri din scris, zâmbi şi-i spuse nepotului:
- E adevărat, scriu despre tine… Dar mai important decât aceste cuvinte este creionul pe care-l folosesc. Mi-ar plăcea să fii ca el când vei fi mare…
Copilul privi creionul intrigat deoarece nu văzuse nimic special la el…
- Dar e la fel ca toate celelalte creioane pe care le-am văzut în viaţa mea!
- Totul depinde de felul în care priveşti lucrurile! Există cinci calităţi la el, pe care dacă le menţii în echilibru, te ajută să fii permanent în bună legătură şi pace cu persoanele din jurul tău.
Prima calitate : poţi să faci lucruri mari dacă nu uiţi niciodată că există o Mână care ne conduce paşii. Pe această Mână o numim Dumnezeu şi ne conduce întotdeauna conform dorinţei Lui.
A doua calitate : din când în când trebuie să mă opresc din scris şi să folosesc ascuţitoarea. Asta înseamnă puţină suferinţă pentru creion, dar în final acesta va fi mai ascuţit. Trebuie să ştii să suporţi unele dureri pentru că te vor maturiza şi te vor face mai bun.
A treia calitate : creionul ne dă voie să folosim guma pentru a şterge ce era greşit. Trebuie să înţelegi că a corecta un lucru nu înseamnă neapărat ceva rău, dar trebuie să menţinem permanent drumul drept.
A patra calitate: la creion nu are nicio importanţă lemnul sau forma exterioară, ci mina de grafit din interior. Tu, îngrijeşte-te de ce se întâmplă în interiorul tău!
Şi în sfârşit a cincea calitate a creionului este că lasă întotdeauna o urmă. Fie că a scris pur şi simplu, fie că acel contur al literelor a fost înlăturat cu guma de şters,rămâne o urmă… Fii conştient de fiecare faptă a ta, de fiecare urmă ce o laşi spre văzul tuturor…
Share:

11 comentarii:

 1. Bine spus, mai ales la calitatea a doua.Suferinta te face mai ascutit, dar te si micsoreaza...ca pe un creion care, cu cat e mai des ascutit cu atat se micosreaza mai tare.
  p.s imi place blogul tau, e plin de intelepciune...vrei sa facem schimb de link-uri http://buburuzabia.blogspot.ro/ te rog sa-mi spui.

  RăspundețiȘtergere
 2. Suferinta are si partile ei bune, chiar daca de cele mai multe ori nu le vedem...

  RăspundețiȘtergere
 3. Foarte frumos articolul, exprima clar calitatile pe care ar trebui sa le avem...

  RăspundețiȘtergere
 4. Într-adevăr, o poveste minunată!

  RăspundețiȘtergere
 5. impresionant!
  multumesc Lavi !

  RăspundețiȘtergere
 6. Ma bucur ca va place aceasta poveste.

  RăspundețiȘtergere

Lasa-mi parerea ta folosind un limbaj adecvat!
Fara insulte!
Fara injurii!